Wat is padel en hoe wordt het gespeeld?

Padel is een racketsport die de elementen van tennis, squash en badminton combineert. Officieel wordt het spel als dubbelspel gespeeld op een omheinde baan die ongeveer 25% kleiner is dan de grootte van een tennisbaan. Scoren is hetzelfde als bij normaal tennis en de gebruikte ballen zijn vergelijkbaar, maar met iets minder druk. De belangrijkste verschillen zijn dat het veld muren heeft en dat de ballen er op dezelfde manier van af kunnen worden gespeeld als bij squash. Daarnaast worden er stevige en draadloze rackets gebruikt.

Padel wordt beschouwd als de racketsport van deze eeuw, omdat het wereldwijd één van de snelst groeiende sporten is. De sport heeft de afgelopen 25 jaar een snelle groei doorgemaakt en de populariteit blijft toenemen. Het spel dat is uitgevonden door Enrique Corcuera uit Mexico, is wijdverbreid geraakt in heel Latijns-Amerika en de Verenigde Staten. In Europa is padel begonnen met zijn verovering vanuit Spanje. Bijna elke stad in Spanje heeft een padelbaan!

Waarom is padel zo populair?

Het grote voordeel van padel en de reden waarom de sport zo populair is geworden is dat het geschikt is voor alle leeftijden en niveaus. Bij het spelen ervan is men niet afhankelijk van kracht en serveervaardigheid. Padel gaat meer over strategie en samenwerking tussen jou en je partner dan over kracht. In vergelijking met tennis is het technisch niet zo veeleisend en is het veel sneller en gemakkelijker op te pikken. Daardoor zijn de spelers meer gemotiveerd om te spelen en kunnen ze vanaf het begin van het spel genieten.

Een andere reden achter de populariteit van padel is het sociale aspect. Omdat de padelbaan veel kleiner is dan de tennisbaan, is de afstand tussen de spelers ook korter. Het kleinere veld brengt de spelers dichter bij elkaar en zorgt voor constante communicatie. Daarom is een sociaal gesprek een integrale onderdeel van dit spel, wat de sport zo populair maakt om te beoefenen! Je kunt ook genieten van quality time met je vrienden, familie, zakenpartners of collega’s. Padel is een leuk en gezellig spel om te spelen.

Padel is fysiek aanzienlijk minder veeleisend dan andere racketsporten zoals tennis. Hoewel het als training nog steeds een geweldige aerobe training biedt, is deze sport niet zo belastend voor je lichaam omdat er niet zoveel bewegingen zijn als in vergelijkbare racketsporten. Ook is de kans op blessures relatief klein. Dat is ook de reden waarom veel oudere tennissers ooit overstappen op padel als ze vinden dat tennis te veel voor hun lichaam is geworden. Maar als je een fysieke uitdaging wilt, is het natuurlijk altijd mogelijk om de intensiteit van het spel te verhogen.

Hoe speel je padel?

Padel wordt meestal in het dubbel gespeeld. Net als bij tennis wordt padel gespeeld op een veld dat is gescheiden door een net, met als verschil dat de speler bij padel ook de muren gebruikt, zoals bij squash. Een gewone padelplaats is 10 x 20 m en is omgeven door muren. Op dit type veld wordt er altijd dubbel gespeeld. Padel kan ook in het enkelspel gespeeld worden op een smaller veld (6 x 20 m) maar dit behoort niet tot de officiële reglement.

Voor het spel heb je in principe een partner, twee rackets en een bal nodig. De rackets die in de padel worden gebruikt, verschillen aanzienlijk van tennisrackets. Padelrackets zijn gemaakt van composietmaterialen met een ergonomisch ontworpen geperforeerd oppervlak om luchtstroom mogelijk te maken. Het blad meet 26 cm x 29 cm en de totale lengte van het racket is 45 cm. Doordat het racket veel korter is dan het tennisracket, is het veel makkelijker te controleren.

Padelrackets zijn er in drie verschillende vormen: rond, druppelvormig en ruitvormig. Omdat het de beste controle biedt, wordt het ronde padelracket beschouwd als het meest geschikt voor de meeste spelers, van beginner tot competitieniveau. Het ronde racket wordt meestal het controleracket genoemd. De bal waarmee padel wordt gespeeld, is vergelijkbaar met een tennisbal, alleen iets zachter.

Het scoreverloop bij padel is hetzelfde als bij tennis. Dit betekent dat de punten als volgt worden geteld: 15, 30, 40, game, set en match. Bij een gelijke stand van 40 – 40 wordt dit een deuce genoemd en moeten er twee opeenvolgende punten worden gescoord om de game te winnen. Padelspellen worden gespeeld als de beste van drie sets van elk zes spellen.

Het serveren gebeurt altijd onderhands, waarbij de bal maximaal op de hoogte van heuphoogte geslagen mag worden. De eerste opslag wordt vanaf de rechterkant geslagen. Vervolgens wordt de opslag afwisselend links en rechts geserveerd. Men laat de bal eenmaal stuiten achter de servicelijn, tussen de middellijn en de zijwand. De opslag moet diagonaal zonder het net te raken in het servicevlak van de tegenstander belanden. De bal mag daarna de wand raken, maar niet het hekwerk. De ontvanger kan kiezen om de bal terug te spelen voordat of nadat de bal de wand heeft geraakt. Als de bal bij een eerste of tweede service de netrand raakt en daarna in het correcte servicevak landt, wordt de opslag overgespeeld.

Spelregels van Padel

Een goede grip op de spelregels van padel zorgen ervoor dat je maximaal kunt genieten van het spel. We hebben daarom de spelregels van padel voor je op een rijtje gezet

 • Padelwedstrijden moeten worden gespeeld op een padelbaan van 20 x 10 meter.
 • Padelspellen worden gespeeld tussen twee paar spelers die padelrackets gebruiken.
 • Voorafgaand aan een wedstrijd wordt er een munt opgeworpen. De winnaar kiest of hij als eerste wil serveren of aan welke kant van de baan hij begint.
 • Elke wedstrijd begint met een opslag die op de hoogte van je middel moet worden gedaan, maar net als bij tennis moet deze diagonaal naar het veld van de tegenstander gaan.
 • Beide teams moeten proberen meer punten te scoren dan hun tegenstanders.
 • De oppositie verdient één punt wanneer een van de volgende situaties zich voordoet:
  • De bal stuitert twee keer
  • De bal raakt jou of een teamgenoot
  • Bij een dubbele fout. Een opslag is fout wanneer de bal niet over het net gaat of het speelveld van de tegenstander betreedt.
 • Wedstrijden bestaan uit 3 sets en elke set bestaat uit zes spellen. De winnaars van twee van de drie sets worden uitgeroepen tot winnaars van de padelwedstrijd.
Deel dit artikel via: