Wat is een VPN en hoe werkt het?

Wat is een VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network. Een VPN wordt op de achtergrond uitgevoerd terwijl je internet gebruikt, waardoor je veilig bent en je privacy beschermd wordt. Het is alsof je een digitale bodyguard hebt die altijd dienst heeft, of je nu thuis, op je werk of op een openbare wifi zit.

Wanneer je een VPN gebruikt, versleutelt het al je gegevens vanaf het moment dat het je apparaat verlaat. Je informatie doorloopt een veilige tussenfase, een zogenaamde VPN-server. Deze server kan je privégegevens verbergen. Het kan ook doen alsof jij je ergens anders wereldwijd aanmeldt, waardoor je toegang krijgt tot geo-locked services.

Het is gemakkelijk om een VPN op je apparaten te gebruiken, of je nu surft op een telefoon, tablet, laptop of pc. Nadat je de VPN hebt geconfigureerd, wordt deze op de achtergrond uitgevoerd en wordt je 24/7 beschermd. Daarom is het een belangrijk onderdeel van een totale online beveiligingsoplossing.

Wat zijn de voordelen van een VPN?

Een Virtual Private Network zorgt voor een veiligere, dynamischere internetervaring. Wanneer je een VPN gebruikt, profiteer je van voordelen zoals:

  • Veilige verbinding vanaf elke locatie: VPN’s geven veilige toegang tot internet, waar je ook bent. Zelfs als je openbare wifi gebruikt, is al je uitgaande en inkomende verkeer veilig en anoniem
  • Extra laag tegen hackers: Cybercriminelen zullen proberen verkeer te onderscheppen en je gegevens te stelen met behulp van technieken zoals man-in-the-middle-aanvallen. Door een VPN te gebruiken, bescherm je jezelf tegen dit soort hacks.
  • Anoniem browsen: VPN’s schermen de meeste van je informatie af van de buitenwereld. Niemand kan je digitale activiteit bekijken of bespioneren. Zelfs de websites die je bezoekt, kunnen je IP-adres niet registreren.
  • Geografische vrijheid: Ben je het beu om berichten te zien die zeggen: “Deze inhoud is niet beschikbaar in je regio”? VPN’s kunnen je werkelijke locatie verbergen, waardoor het lijkt alsof jij je in een ander land bevindt terwijl je toegang krijgt tot gelokaliseerde inhoud.

Dus waarom gebruikt niet iedereen een VPN? Er zijn enkele nadelen aan browsen via VPN, zoals:

  • VPN is niet gratis: een VPN is een privéservice. Als je een betrouwbare, onbeperkte service wilt, moet je een vast tarief betalen.
  • VPN kan je verbinding vertragen: Meestal is VPN volledig onzichtbaar. Maar als je VPN-servers bezet zijn, merk je mogelijk enige vertraging in je verbinding.
  • Je VPN-provider kan je gegevens bekijken: Als je met een onbetrouwbare VPN-provider werkt, kunnen zij je gegevens registreren terwijl deze door hun servers gaan.

Je kunt de meeste van deze problemen voorkomen door de juiste VPN-service te kiezen.

Hoe kies je een VPN

Er zijn duizenden VPN-serviceproviders op de markt, die elk een andere prijsstructuur en beveiligingsniveau bieden. Om de beste te kiezen, moet je een paar details overwegen:

  • Prijs: de meeste diensten bieden een jaarlijks of maandelijks abonnementsmodel. Met je abonnement kun je een bepaald aantal apparaten gebruiken, dus zorg ervoor dat je het juiste abonnement kiest.
  • Gegevenslimiet: sommige VPN’s beperken je gegevensgebruik, vooral bij gratis of basisabonnementen. Als je een film gaat streamen of naar muziek gaat luisteren, moet je misschien eerder denken aan een premium abonnement.
  • Reputatie: je VPN-provider heeft volledige toegang tot al je gegevens, dus zorg ervoor dat je een betrouwbaar provider kiest. Raadpleeg bij twijfel online naar beoordelingen om te zien hoe andere klanten de service hebben beoordeeld.
  • Servers: VPN-providers hebben een netwerk van servers over de hele wereld. Hoe beter de servers, hoe sneller je verbinding. Controleer de technische specificaties van de provider voordat je je aanmeldt.
  • Locaties: je kunt een VPN gebruiken om te doen alsof je in een ander land bent, maar dit is alleen mogelijk als de VPN-host een server in dat land heeft. Controleer dus of je host een breed scala aan locaties aanbiedt.
  • Privacybeleid: je VPN heeft mogelijk toegang tot al je gegevens. Controleer hun privacybeleid voordat je aanmeldt en zorg ervoor dat ze je gevoelige informatie niet loggen of controleren.

Er is veel keuze, dus blijf zoeken totdat je een betaalbare, betrojebare VPN vindt.

Hoe kun je een VPN instellen

Het installeren van een VPN is meestal vrij pijnloos, hoewel het proces verschilt tussen serviceproviders. Over het algemeen moet je de volgende stappen doorlopen:

Kies een VPN-provider

Dit is vaak het moeilijkste deel van het proces. Houd rekening met de bovenstaande stappen bij het kiezen van de beste optie. Onthoud dat je vragen moet stellen als:

  • Wat is mijn budget?
  • Hoeveel data gebruik ik per maand?
  • Welke geografische locaties heb ik nodig om toegang te krijgen?
  • Is deze dienst betrouwbaar?

Overhaast deze beslissing niet. Besteed wat tijd aan het bekijken van de opties en vind de juiste VPN-provider voor je behoeften.

Installeer de VPN-client

Elke VPN-provider gaat op verschillende manieren te werk. Sommigen zullen je vragen om de apparaatinstellingen te wijzigen of je router bij te werken. Anderen vereisen dat je browser-add-ons installeert.

Veilig browsen

Nadat je de VPN hebt ingesteld, hoeft je verder niets meer te doen. Het draait op de achtergrond op je apparaat en beschermt al je verkeer.

Zelfs als je een kwetsbare openbare wifi-verbinding hebt, gaat alles veilig via je VPN. Je kunt ontspannen en je veilig voelen in de wetenschap dat niemand toegang tot je gegevens heeft.

Wijzig de locatie-instellingen naar wens

Locatiemaskering is één van de beste eigenschappen van een VPN. Stel dat je je in Europa bevindt en toegang wilt tot een videostreamingservice in de Verenigde Staten. Als je iets probeert te bekijken, krijg je meestal een bericht dat de video niet beschikbaar is.

Met een VPN verander je eenvoudig je locatie in je VPN app. Stel gewoon je locatie in op de VS en al je verkeer gaat via een Amerikaanse server. Voor de videostreamingservice lijkt het erop dat je op de juiste locatie bent zodat je zonder problemen je video kunt bekijken.

Hoe werkt een VPN?

Een Virtual Private Network is een onbreekbare tunnel tussen je apparaat en het bredere internet. Niemand kan je gegevens onderscheppen terwijl deze onderweg zijn, daarom is het zo’n belangrijke beveiligingsmaatregel. Laten we, om te begrijpen hoe een VPN dit doet, de drie termen omgekeerd bekijken: netwerken, privacy en virtualisatie.

Netwerken

Wanneer je de browser opent en een site zoals wikipedia.com bezoekt, heeft je computer geen directe interactie met de servers van Wikipedia.

In plaats daarvan gaat je verzoek op een lange reis door verschillende andere bestemmingen. Stel je voor dat je in een coffeeshop bent met openbare wifi. Ten eerste maakt je computer verbinding met de router van de coffeeshop, tenzij een hacker in de buurt zijn netwerk-ID vervalst.

De coffeeshop geeft je verzoek door aan de servers van hun Internet Service Provider (ISP). De ISP zal dan een Dynamic Name Server (DNS) gebruiken om het IP-adres van Wikipedia te vinden. En wanneer gegevens terugkomen op je apparaat, maakt het dezelfde reis, behalve in omgekeerde richting.

Al deze systemen vertegenwoordigen je netwerk. Als deze coffeeshop geen beveiligd netwerk gebruikt, kunnen mensen je gegevens onderscheppen. Hierdoor kunnen cybercriminelen je inloggegevens stelen, of kunnen marketingbedrijven je activiteit proberen te bespioneren.

Privacy

Dus, hoe houd je gegevens veilig? De meeste grote bedrijven beschermen hun informatie door een privaat netwerk te hebben. Dit betekent dat niemand van buiten de organisatie toegang heeft tot gegevens.

Op een traditioneel particulier netwerk verlaten gegevens het geboje pas als ze veilig zijn versleuteld. Stel je bijvoorbeeld voor dat je een werknemer bent in een groot bedrijf met uitstekende beveiliging. Als je wikipedia.com opent vanaf je desktop-pc, wordt je verzoek veilig achter de bedrijfsfirewalls verwerkt. Wanneer het netwerk gereed is, zal het namens jou toegang krijgen tot wikipedia.com. Wikipedia stuurt je resultaten terug naar de beveiligde servers van het bedrijf en zij sturen de gegevens terug naar je bureaublad.

Dit proces is naadloos vanuit joje oogpunt. Het voelt alsof je alleen maar naar Wikipedia kijkt. Maar alles is door extra beveiligingslagen gegaan, wat betekent dat je veiliger bent op dit privénetwerk dan op de wifi van je coffeeshop.

Virtualisatie

Tegenwoordig werken de meeste medewerkers niet altijd op kantoor. Ze werken vanuit huis, onderweg – en vanuit coffeeshops. Hoe kunnen ze verbinding maken met het beveiligde privénetwerk als ze niet in het geboje zijn?

De oplossing is een Virtual Private Network. Stel je voor dat je je bedrijfslaptop gebruikt op openbare wifi. Je probeert toegang te krijgen tot wikipedia.com, maar nu gebruik je een VPN.

De VPN versleutelt alles wat je laptop verlaat, zodat iedereen die deze onderschept slechts een reeks nietszeggende enen en nullen ziet. je computer probeert niet rechtstreeks toegang te krijgen tot Wikipedia. In plaats daarvan stuurt je laptop een beveiligd verzoek naar je privénetwerk.

Het privénetwerk gaat nu uit om de gewenste pagina op te halen. Het versleutelt vervolgens het resultaat en stuurt het naar je terug. Nogmaals, als iemand de gegevens probeert te onderscheppen, kunnen ze de codering niet kraken.

Dit is hoe VPN-providers werken. De app die je op je apparaat installeert, versleutelt al je verkeer. je gegevens gaan vervolgens naar de VPN-servers, waar ze deze kunnen decoderen en verwerken. Niemand kan je informatie onderscheppen terwijl deze onderweg is.

In het kort samengevat

Wat je tot nu toe gelezen hebt is veel informatie die je in een keer tot je moet opnemen, dus laten we eens kijken wat je hebt gelezen om er zeker van te zijn dat je de belangrijkste informatie hebt begrepen. Virtuele privénetwerken, of VPN’s, zijn de sleutel tot veilige verbindingen met netwerken via internet. Het maakt niet uit of je ze voor je werk of voor je plezier gebruikt, ze zijn één van de beste manieren om veilig en zonder angst op internet te surfen zonder dat iemand je persoonlijke gegevens en documenten te pakken krijgt.

Of je nu in het verleden bent gehackt of je identiteit eerder is gestolen of gewoon voorzichtiger wilt zijn, virtuele privénetwerken werken als een schild tussen jou en alle kwaadaardige bedoelingen die je op internet kunt tegenkomen. Behalve dat het een geweldig schild is, zijn VPN’s ook geweldig om geografische beperkingen te omzeilen, streamingdiensten te gebruiken en anoniem te blijven.

Deel dit artikel via: