Waarom katten miauwen en janken

Het miauwen van de kat is haar manier om met mensen te communiceren. Katten miauwen om vele redenen: om hallo te zeggen, om dingen te vragen en om ons te vertellen wanneer er iets mis is. Miauwen is een interessante vocalisatie omdat volwassen katten niet echt naar elkaar miauwen, alleen naar mensen. Kittens miauwen om hun moeder te laten weten dat ze het koud hebben of honger hebben, maar zodra ze wat ouder worden, miauwen katten niet meer naar andere katten. Maar ze blijven hun hele leven naar mensen miauwen, waarschijnlijk omdat miauwen mensen ertoe aanzet te doen wat ze willen. Katten janken ook – een geluid dat lijkt op het miauwen, maar meer uitgesponnen en melodieuzer. In tegenstelling tot miauwen, janken volwassen katten naar elkaar, vooral tijdens het broedseizoen.

Wanneer wordt miauwen overdreven? Dat is een moeilijke beslissing, want het is echt een persoonlijke kwestie. Alle katten gaan tot op zekere hoogte miauwen – dit is normaal communicatiegedrag. Maar sommige katten miauwen meer dan hun ouders zouden willen. Houd er rekening mee dat sommige kattenrassen, met name de Siamees, gevoelig zijn voor overmatig miauwen en janken.

Waarom katten miauwen

Dit zijn de meest voorkomende redenen waarom katten miauwen:

 • Om mensen te begroeten. Van je kat kan worden verwacht dat hij groet als je thuiskomt, wanneer ze je in huis ontmoet en wanneer je met haar praat.
 • Om aandacht te vragen. Katten houden van sociaal contact met mensen, en sommigen zullen nogal luidruchtig zijn in hun verzoek om aandacht. De kat wil misschien geaaid worden, spelen of gewoon dat tegen hem gepraat wordt. Katten die elke dag voor langere tijd alleen worden gelaten, zullen eerder miauwen om aandacht.
 • Om eten te vragen. De meeste katten houden van eten, en ze kunnen behoorlijk veeleisend zijn rond de maaltijden. Sommige katten leren miauwen wanneer iemand de keuken binnenkomt, voor het geval er eten zou komen. Anderen miauwen om je wakker te maken om hen het ontbijt te serveren. Katten leren ook om mensenvoer te bedelen door te miauwen.
 • Om te vragen om binnen of buiten te worden gelaten. Miauwen is de belangrijkste manier van de kat om je te laten weten wat ze wil. Als ze naar buiten wil, zal ze waarschijnlijk leren miauwen aan de deur. Evenzo, als ze buiten is en naar binnen wil, zal ze miauwen om ervoor te zorgen dat je haar weer naar binnen laat. Als je een kat probeert over te zetten van binnen naar buiten naar uitsluitend binnen te leven, kan het zijn dat je een periode van onophoudelijk miauwen aan deuren en ramen tegemoet gaat. Dit is een moeilijke verandering voor een kat om te maken, en het zal zeer waarschijnlijk weken of zelfs maanden duren voordat het miauwen stopt.
 • Oudere katten die aan mentale verwarring of cognitieve stoornissen lijden, kunnen miauwen als ze gedesoriënteerd raken – een veel voorkomend symptoom van deze katachtige versie van de ziekte van Alzheimer. Lees voor meer informatie ons artikel over gedragsproblemen bij oudere katten.
 • Om een partner te vinden. Reproductief intacte katten hebben meer kans om te janken. Vrouwtjes janken om reclame te maken voor hun ontvankelijkheid voor mannetjes, en mannetjes janken om toegang te krijgen tot vrouwtjes.

Breng je kat naar de dierenarts

Een kat die veel miauwt, moet grondig worden gecontroleerd door een dierenarts om er zeker van te zijn dat een medische aandoening niet de oorzaak is van het leed van de kat. Talloze ziekten kunnen ervoor zorgen dat katten zich ongewoon hongerig, dorstig, rusteloos of prikkelbaar voelen – en elk daarvan zal waarschijnlijk leiden tot miauwen. Zelfs als je kat een geschiedenis heeft van miauwen om eten, moet je haar toch door je dierenarts laten controleren. Naarmate katten ouder worden, zijn ze vatbaar voor het ontwikkelen van een overactieve schildklier- en nierziekte, en beide kunnen leiden tot overmatig miauwen.

Je kat helpen minder vocaal te zijn

Voordat je probeert het overmatige vocaliseren van je kat te beteugelen, moet je de oorzaak achterhalen. Kijk naar de omstandigheden rondom haar miauwen en noteer wat haar lijkt te laten stoppen. Het kan helpen om een logboek bij te houden, zodat je eventuele patronen kunt opzoeken wanneer ze bijzonder vocaal wordt. Zodra je hebt vastgesteld wanneer ze waarschijnlijk overmatig gaat miauwen, kun je deze suggesties proberen om haar te helpen haar vocalisaties onder controle te houden:

 • Als je kat miauwt om hallo te zeggen, is het onwaarschijnlijk dat je veel kunt doen om dingen te veranderen – je hebt een bijzonder luidruchtige kat die je vertelt hoe blij ze is om je te zien!
 • Als je kat om aandacht miauwt, leer haar dan dat je alleen aandacht aan haar schenkt als ze stil is. Weersta de drang om tegen haar te schreeuwen of haar enige vorm van aandacht te geven, zelfs boze aandacht. Wees in plaats daarvan geduldig en wacht op een kort moment van stilte. Geef haar onmiddellijk de aandacht waar ze naar hunkert. Als ze weer begint te miauwen, loop dan weg en kom pas bij haar terug als ze stil is. Als je consequent bent, zal ze aanslaan.
 • Als je denkt dat je kat huilt van eenzaamheid omdat je te veel tijd buitenshuis doorbrengt, overweeg dan om halverwege de dag een oppas te laten komen om haar te bezoeken en met haar te spelen.
 • Als je kat naar je miauwt om eten, stop dan met voeren als ze huilt! Voer haar op voorgeschreven tijden, zodat ze leert dat het zinloos is om op andere tijden om eten te vragen. Als dat niet werkt, koop dan een automatische feeder die je kunt plannen om op specifieke tijden te openen. Dan zal ze tenminste eerder naar de voerbak miauwen dan naar jou! Dit is vooral handig als je kat je ’s ochtends wakker maakt om gevoed te worden – ze zal je niet meer lastig vallen om te zitten en naar de feeder te kijken, wachtend tot deze opengaat. Als je je kat onlangs op dieet heeft gezet, overleg dan met je dierenarts over vezelrijke dieetvoeding of supplementen die je kat kunnen helpen tevreden te zijn met haar verminderde inname.
 • Als je kat niet snel aankomt, overweeg dan om altijd droogvoer voor haar te laten staan, zodat ze nooit honger hoeft te hebben. Als je vezelrijk dieetvoer geeft, kan je kat een vol gevoel krijgen zonder te veel calorieën binnen te krijgen. Raadpleeg je dierenarts voordat je dit probeert.
 • Als je kat miauwt om je haar binnen/buiten te laten, overweeg dan om een kattenluik te installeren, zodat je niet als haar butler hoeft te dienen. De ASPCA beveelt aan om katten uitsluitend binnenshuis te houden om ze te beschermen tegen gevaar en ziekte. Als je een kat hebt die gewend is om naar buiten te gaan en je wilt haar binnen houden, zal ze waarschijnlijk een periode van miauwen naar deuren en ramen doormaken. Er is geen gemakkelijke manier om hier doorheen te komen, maar zolang ze nooit meer buiten komt, zal ze zich uiteindelijk aanpassen aan haar leven binnenshuis en stoppen met zo veel te miauwen. Een andere optie is om een kattenverblijf voor buiten te bouwen, zodat ze tijd buiten kan doorbrengen, maar veilig kan blijven.
 • Als je poes niet is gesteriliseerd en ze regelmatig overmatig miauwt, kan ze op die momenten krols zijn. Krolse poezen worden doorgaans steeds aanhankelijker, wrijven meer tegen je aan, spinnen, rollen over de vloer en miauwen veel. Dit duurt vier tot tien dagen. Een niet-gesteriliseerde poes die niet is gefokt door (geen seks heeft met) een mannelijke kat zal tijdens het broedseizoen (ongeveer februari tot en met september op het noordelijk halfrond) elke 18 tot 24 dagen krols worden. Binnenkatten kunnen het hele jaar door loops worden. De beste manier om overmatig miauwen als gevolg van de hittecyclus te verminderen, is door je kat te laten steriliseren.
 • Als je kater niet gecastreerd is en hij regelmatig overmatig miauwt, kan hij een loopse poes horen of ruiken. Hij zal waarschijnlijk meedogenloos ijsberen en miauwen gedurende de tijd dat het vrouwtje krols blijft. Tenzij je volledig kunt voorkomen dat hij loopse vrouwtjes kan detecteren, is de beste manier om overmatig miauwen bij een intacte kater te verminderen, hem te laten castreren.
 • Als je kat op leeftijd is en net overmatig begint te miauwen, laat haar dan door je dierenarts beoordelen op medische aandoeningen, sensorische stoornissen en cognitieve stoornissen. Medicatie kan haar ongemak verlichten.

Wat je niet moet doen

 • Negeer je kat niet als ze miauwt. De enige uitzondering is als je zeker weet dat ze miauwt om je iets te laten doen wat ze wil. In alle andere gevallen is het het veiligst om aan te nemen dat er iets mis is – ze heeft misschien geen toegang tot haar kattenbak, of haar waterbak is misschien leeg, of ze zit misschien opgesloten in een kast. Zorg er altijd voor dat aan haar behoeften wordt voldaan voordat je ervan uitgaat dat ze alleen maar veeleisend is door naar je te miauwen.
 • Scheld of sla je kat niet omdat hij te veel miauwt. Hoewel deze straffen haar in het begin kunnen doen haasten, is het onwaarschijnlijk dat ze een blijvend effect zullen hebben op haar miauwgedrag. Ze kunnen er echter voor zorgen dat ze bang voor je wordt.
Deel dit artikel via: