Een huilende baby probeert je iets te vertellen. Het is jouw taak om erachter te komen waarom en wat je er eventueel aan kunt doen.
Na verloop van tijd kun je misschien de behoeften van je baby herkennen aan de manier waarop hij of zij huilt. Een hongerige kreet kan bijvoorbeeld kort en laag zijn, terwijl een kreet van pijn een plotselinge, lange, hoge kreet kan zijn. Als je patronen oppikt, kunt je beter reageren op het gehuil van je baby.
Wat kan een huilende baby je proberen te vertellen?
- Ik heb honger. De meeste pasgeborenen eten de klok rond om de paar uur. Huilen is een laat teken van honger. Zoek naar vroege tekenen van honger, zoals hand-naar-mondbewegingen en smakken op de lippen.
- Ik wil ergens op zuigen. Voor veel baby’s is zuigen een geruststellende bezigheid. Als je baby geen honger heeft, bied dan een fopspeen aan of help je baby een vinger of duim te vinden.
- Ik ben eenzaam. Houd je baby rustig tegen je borst. Zachte klopjes op de rug kunnen ook een huilende baby kalmeren.
- Ik ben moe. Vermoeide baby’s zijn vaak kieskeurig – en je baby heeft misschien meer slaap nodig dan je denkt. Pasgeborenen slapen vaak tot 16 uur per dag of soms meer.
- Ik ben nat. Een natte of vuile luier kan tranen veroorzaken. Controleer de luier van je baby regelmatig om er zeker van te zijn dat deze schoon en droog is.
- Ik wil bewegen. Soms kan een schommelsessie of wandeling een huilende baby kalmeren. Of probeer je baby in een babyschommel te plaatsen of een autorit te maken.
- Ik word liever ingebakerd. Sommige baby’s voelen zich het veiligst als ze worden ingebakerd.
- Ik heb het warm of koud. Voeg indien nodig een laag kleding toe of verwijder deze.
- Te veel lawaai, beweging of visuele stimulatie kan je baby ook aan het huilen maken. Ga naar een rustigere omgeving of leg je baby in de wieg. Witte ruis, zoals een opname van oceaangolven of het eentonige geluid van een elektrische ventilator, kan je huilende baby helpen ontspannen.
Het uitschreeuwen
Als je baby er niet ziek uitziet, je hebt alles geprobeerd en hij of zij is nog steeds van streek, dan is het oké om je baby te laten huilen. Als je jezelf een paar minuten wilt afleiden, leg je baby dan veilig in de wieg en zet een kopje thee of bel een vriend.
Is het gewoon drukte, of is het koliek?
Sommige baby’s hebben frustrerende perioden van frequent, langdurig en intens huilen, bekend als koliek – meestal beginnend een paar weken na de geboorte en verbeteren op de leeftijd van 3 maanden.
Koliek wordt vaak gedefinieerd als huilen gedurende drie of meer uur per dag, drie of meer dagen per week, gedurende drie of meer weken bij een verder gezonde baby. Het huilen lijkt misschien een uiting van pijn en begint zonder duidelijke reden. De timing kan voorspelbaar zijn, met afleveringen die vaak ’s nachts plaatsvinden.
Als je zich zorgen maakt over koliek, neem dan contact op met de zorgverlener van je baby. Hij of zij kan controleren of je baby gezond is en aanvullende rustgevende technieken voorstellen.