Hoe maak je zelf mayonaise?

Maak snel en gemakkelijk je eigen mayonaise met ingrediënten die je waarschijnlijk bij de hand hebt. Je kunt het al in minder dan 10 minuten maken! Door hele eieren te gebruiken in plaats van alleen de dooier, is dit zelfgemaakte mayonaiserecept praktisch foutloos en extra gemakkelijk. Indien je het lezen wilt overslaan Ga meteen naar het recept om te lezen hoe je de lekkerste en gemakkelijkste mayonaise helemaal zelf kunt maken!

Waarom je thuis mayonaise moet maken

Als je nog nooit zelfgemaakte mayonaise hebt geprobeerd, staat je een traktatie te wachten. Zelfgemaakte mayonaise is ultra romig en zoveel smaakvoller dan alles wat je in de winkel kunt kopen. Dit zijn de redenen waarom je dol zult zijn op dit recept:

 • Het recept gebruikt hele eieren in plaats van alleen de dooiers, zodat je het scheiden van de eieren kunt overslaan.
 • De overige ingrediënten zijn eenvoudig en zijn ze waarschijnlijk al aanwezig in je keuken.
 • Het hele proces duurt minder dan 10 minuten.
 • Je kunt extra ingrediënten toevoegen voor meer smaak (zoals geroosterde knoflook of kruiden).

Mayonaise Ingrediënten

De ingrediënten om mayo te maken zijn eenvoudig. Zo eenvoudig dat je ze waarschijnlijk nu zelfs in je keuken hebt staan. Je hebt het volgende nodig:

Ei — Je hebt ei nodig om mayonaise te maken. We gebruiken rauw ei in het recept. De risico’s van het gebruik van rauwe eieren zijn laag, maar er is een kans dat het ei een kiem bevat die salmonella wordt genoemd. Indien je er te veel zorgen over maakt, koop dan gepasteuriseerde eieren. Je kunt eieren ook zelf pasteuriseren.

Mosterd — Niet iedereen houdt van de smaak van mosterd, maar als het gaat om het maken van zelfgemaakte mayonaise is mosterd een magisch ingrediënt. Mosterd voegt een beetje smaak toe, maar het helpt ook om de mayonaise stabiel te houden. Samen met de eidooier helpt mosterd het mengsel te emulgeren, waardoor het risico dat de zelfgemaakte mayonaise mislukt wordt verkleind.

Azijn of citroensap — Niet alleen voegt een beetje zuur zoals azijn en citroensap een ongelooflijke smaak toe aan de mayonaise, het helpt ook om het mengsel te stabiliseren.

Neutrale gearomatiseerde olie – Met neutrale gearomatiseerde olie bedoele we het gebruik van een olie die licht van smaak is. Er wordt nogal wat olie toegevoegd om mayonaise te maken, dus het is belangrijk dat je de smaak van de olie die je gebruikt lekker vindt. Gebruik voor een goed smakende mayonaise bijvoorbeeld druivenpit-, saffloer-, avocado- of koolzaadolie. Voor mensen die zich afvragen of ook olijfolie gebruikt kan worden in mayonaise. Je kunt olijfolie gebruiken, maar het kan een beetje overweldigend zijn, dus gebruik liever een merk dat licht en fruitig is. Je kunt ook overwegen om slechts de helft van de in het recept gevraagde olie te vervangen door olijfolie en voor de rest iets neutralers te gebruiken.

Maak je mayonaise met behulp van een keukenmachine

Er zijn een paar manieren om mayonaise te maken. Gebruik voor het gemak een keukenmachine met een opzetstuk voor een kleine kom. Een staafmixer of helemaal met de hand maken zal natuurlijk ook wel lukken. Verwacht dan wel dat je vermoeide armen en sterke biceps zult krijgen.

Ingrediënten op kamertemperatuur zijn het lekkerst als je thuis mayonaise maakt. Als je niet kunt wachten tot het ei op kamertemperatuur is gekomen, dompel het dan een paar minuten onder in lauw (niet heet) water.

Het recept voor je mayonaise

Bereid je keukenmachine voor. Gebruik bij voorkeur het opzetstuk voor een kleine kom indien deze bij je keukenmachine is geleverd. Met dit recept maak je mayonaise ter grootte van ongeveer 1 klein schaal.

Wat heb je nodig?

 • 1 groot ei op kamertemperatuur
 • 1 eetlepel mosterd
 • 1 eetlepel druivenazijn
 • 1/4 theelepel koosjer zout, of meer naar smaak
 • 1 kop (240 ml) olie met neutrale smaak, druivenpit, saffloer of canola zijn het beste
 • 1 theelepel vers citroensap (optioneel)

Mayonaise maken

 1. Voeg het ei toe aan de kleine kom van je keukenmachine en verwerk het gedurende 20 seconden. Voeg de mosterd, azijn en zout toe. Verwerk het nog eens 20 seconden.
 2. Schraap de zijkanten en onderkant van de kom, zet de keukenmachine aan en begin langzaam de olie in kleine druppels toe te voegen tot ongeveer een kwart van de olie is toegevoegd (dit is van cruciaal belang voor een goede emulgering). Het langzaam toevoegen van de olie is erg belangrijk. Als je alles in één keer toevoegt, zul je eerder mayonaisesoep krijgen!
 3. Wanneer je merkt dat het mengsel begint in te dikken en te emulgeren, kun je wat minder streng zijn. Met de processor aan, blijf het langzaam toevoegen, maar verhoog tot een zeer dunne stroom in plaats van druppels olie.
 4. Wanneer alle olie is toegevoegd, schraap je de bodem en zijkanten van de kom en verwerk je deze nog 10 seconden. Proef de mayonaise en verfijn eventueel de smaak met extra zout en azijn of citroensap.
 5. Let op, als de mayonaise te dun lijkt, giet er dan langzaam meer olie bij terwijl de keukenmachine blijft draaien tot de gewenste dikte.

Hoe kan je mislukte mayonaise herstellen?

Het ergste dat je kan overkomen bij het maken van mayonaise is dat het mengsel mislukt, waardoor je opgezadeld zit met iets dat op mayonaise lijkt.

Om in dergelijke gevallen je mayonaise te redden, voeg je ongeveer 1 theelepel mosterd toe aan een kom en gebruik je een garde om de mislukte mayonaise langzaam, beetje bij beetje, door de mosterd te kloppen totdat deze weer geëmulgeerd en romig is.

Een andere truc is om een ​​eigeel toe te voegen aan een grote kom en langzaam met een garde de mislukte mayonaise, beetje bij beetje, door de dooier te kloppen.

Veel gestelde vragen

Moet ik rauwe eieren gebruiken om mayonaise te maken? Eieren zijn essentieel voor het maken van mayonaise. De risico’s van het gebruik van rauwe eieren zijn laag, maar er is een kans dat het ei een kiem bevat die Salmonella wordt genoemd. Indien je er te veel zorgen over maakt, kun je de volgende doen om de risico’s van het gebruik van eieren te verminderen:

 • Overweeg om gepasteuriseerde eieren te kopen en te gebruiken
 • Bewaar eieren te allen tijde gekoeld bij 4°C of kouder.
 • Koop eieren alleen bij winkels en leveranciers die ze gekoeld bewaren.
 • Gooi gebarsten of vuile eieren weg.

Moet ik mosterd gebruiken? Je kunt zelfgemaakte mayonaise maken zonder mosterd, maar onthoud dat mosterd aan het recept is toegevoegd om emulgering te stimuleren.

Kan ik olijfolie gebruiken om mayonaise te maken? Ja, maar houd er rekening mee dat er nogal wat olie nodig is in het recept, dus een sterke of robuuste gearomatiseerde olie zal de mayonaise sterk van smaak maken. Als je olijfolie gebruikt, gebruik dan liever een licht, fruitig merk. Of vervang slechts de helft van de olie door olijfolie en gebruik voor de rest een neutraal gearomatiseerde olie.

Mijn mayonaise wordt niet dikker, wat doe ik verkeerd? Mislukte mayonaise overkomt iedereen en het betekent niet per se dat je iets verkeerd hebt gedaan of dat het recept dat je hebt gebruikt slecht was. Het belangrijkste om in gedachten te houden bij het maken van mayonaise is om de olie langzaam en druppel voor druppel toe te voegen. Het lijkt misschien extreem, maar het is de beste manier om romige mayonaise te krijgen.

Hoe lang is zelfgemaakte mayonaise houdbaar? Hier is het ding, zelfgemaakte mayonaise gaat net zo lang mee als je eieren zouden hebben geduurd. Een goede vuistregel is dat mayonaise tot een week afgedekt in de koelkast blijft, maar afhankelijk van de versheid van je eieren het iets langer houdbaar is.

Deel dit artikel via: