Hoe kun je voorkomen dat je kat aan je meubels krabt?

Katten zijn over het algemeen onderhoudsarme huisdieren die een lief en harig gezelschap bieden. Echter is het bezitten van een kat of kitten niet altijd gemakkelijk. Zoals bij elk huisdier neem je veel verantwoordelijkheden op je wanneer je ze in huis neemt. Je moet ze voeden, borstelen en ervoor zorgen dat ze voldoende lichaamsbeweging krijgen. Je moet ook met hen werken aan eventuele gedragsproblemen die ze hebben. Je moet geduld en bereidheid tonen, want het perfecte huisdier bestaat niet.

Eén van de meest destructieve en irritante gedragingen die een kat kan hebben is wanneer ze hun scherpe kleine klauwen gebruiken om aan je meubels te krabben. Waarom krabt je kat aan je bank en hoe stop je dit negatieve gedrag? Of hoe kun je ze aanmoedigen om iets anders te krabben, zoals een krabpaal?

Ten eerste blijkt dat katten er zelf weinig aan kunnen doen om niet te krabben. Het is een basisgedrag van katten. Het is een biologische behoefte, zoals eten of zichzelf verzorgen. Er is niets mis met het krabben van je kat, zolang ze je meubels niet kapot maken met hun klauwen.

In het wild moeten ze krabben om zichzelf een natuurlijke manicure te geven, de dode laag van hun klauwen te verwijderen en ze scherp te houden. Gedomesticeerde katten hebben niet helemaal dezelfde behoeften, dus waarom zijn ze nog steeds geïnteresseerd in krabben?

Als een geïnformeerde kattenouder helpt het om de psychologie te begrijpen achter waarom katten krabben, en hoe je ze kunt trainen om te krabben waar jij wilt dat ze krabben en niet aan je favoriete stoel.

Katten krabben is territoriaal

Katten zijn territoriaal. Een deel van hun krabgedrag duidt op hun claim. Je kat kan aan bomen krabben buiten de ingang van je huis, je deur of deuropening, vloerbedekking binnen en meubels.

Ze laten niet alleen klauwsporen achter, maar laten ook een geur achter. Hun voetzolen bevatten geurklieren die feromonen worden genoemd. Andere dieren kunnen zowel de krassporen zien als de kat ruiken waardoor ze weten dat het gebied “geclaimd” is. Soms voelen katten die met andere dieren leven zich extra gedwongen om hun territorium op te eisen, dus ze kunnen bijzonder bezitterig zijn en veel krabben. Als je een nieuwe kat mee naar huis neemt, zorg er dan voor dat je hem voorstelt aan een aangewezen krabpaal.

Wat je ook doet, schreeuw niet tegen ze en besproei ze niet met een waterfles voor hun krabgedrag. Je zult je kat alleen maar verwarren en van streek maken. In plaats daarvan kun je beter proberen hun standpunt te begrijpen en met hen samenwerken om een nieuw favoriete krabplek te creëren.

Weet dat de meeste katten een favoriete plek hebben om te krabben. Je kat zou bijvoorbeeld kunnen denken dat je favoriete stoel een geweldige krabpaal is. In dergelijke gevallen kun je het beste direct een krabpaal ervoor plaatsen zodat je kat op zijn favoriete plek toch leert te krabben aan een krabpaal. Mensen die misschien geen krabpaal in de woonkamer willen hoeven zich geen zorgen. Je kunt het langzaam van dag tot dag verplaatsen naar een meer gewenste locatie.

Katten houden van stretchen

Je hebt misschien gemerkt dat je kat zich de hele dag uitrekt. Katten hebben hier meestal meer behoefte aan wanneer ze wakker worden uit een dutje. Het voelt goed. Het rekt hun ligamenten, en terwijl ze zich uitstrekken, is het normaal dat ze hun klauwen uitkrabben en slijpen. Dit betekent dat het een goed idee is om een krabpaal of ander krabspeelgoed in de buurt van hun favoriete slaapplekken te plaatsen.


Katten krabben houdt de klauwen gezond

De klauwen van je kat zijn gemaakt van een eiwit dat keratine wordt genoemd, hetzelfde als je vingernagels. In tegenstelling tot onze vingernagels laten klauwen zich in lagen los als een ui. Krabben helpt om die lagen af te pellen en een glanzende, scherpe, nieuwe klauw achter te laten. Scherpe klauwen helpen je kat om prooien te vangen (en te doden). Als jij je kat ooit op een muis of ander klein wezen hebt zien jagen dan zul je gemerkt hebben dat gezonde klauwen essentieel zijn voor een succesvolle jacht.


Je kat omleiden van krabben aan je meubels naar een krabpaal

Niemand wil dat zijn op maat gemaakte leren clubfauteuils een krabpaal wordt. De truc om het krabgedrag van je kat om te buigen, zodat jullie allebei blij zijn, is door ze een krabpaal aan te bieden in de buurt van je hangplek. Sommige katten zullen een speciale slaapplek naast je waarderen of een met kattenkruid doordrenkt speeltje met een uitstekend kraboppervlak.

Het kan ook helpen om dubbelzijdig plakband op het meubilair zelf of op de vloer in de buurt ervan te plakken om je kat af te schrikken. Katten houden niet van plakkerige poten!

Als alternatief kun je de kat ook een krabpaalspeelgoed aanbieden. Als je een nieuwe kat hebt, kun je meteen beginnen met een krabpaal of een andere krabplank.

Hoe kattenkrabbers je kat gelukkig kunnen houden

Afhankelijk van de leeftijd en levensstijl van je kat, geven ze de voorkeur aan verschillende soorten kattenkrabbers. Sommige kattenkrabpalen zijn kattenspeeltjes met ballen en veren voor kattenspeeltijd. Katten van alle leeftijden hebben de mentale stimulatie van spelen nodig, en als je ze aanmoedigt om met de bal te slaan en met ze te spelen, zullen ze het waarderen. Bovendien moedigt het hen aan om op het juiste oppervlak te krabben.

Als je een kitten hebt, kun je ze vanaf hun kittentijd trainen om hun krabplank te gebruiken en je hun nagels laten knippen. Als je een volwassen kat hebt, moet je misschien aanvullende technieken gebruiken, zoals dubbelzijdig plakband of schuurpapier, op je meubels om ze om te scholen in het gebruik van een krabpaal. Bullock raadt ook aan om je kat zowel een horizontale als een verticale krabpaal aan te bieden, omdat elke kat andere voorkeuren heeft.


Hoe verzorg je de nagels van je kat?

Als je kat je meubels, muren en andere gebieden verscheurt, moet je waarschijnlijk beginnen met het knippen van hun nagels.

Net als bij borstelen, kun je het beste wachten tot je kat rustig is en in de buurt rondhangt. Als je je kat aait en de kat ontspannen is, kan dit een goede gelegenheid zijn. U wilt scherpe nagelknippers die zijn ontworpen voor kattenklauwen. Neem voorzichtig en rustig de poot van je kat, druk er een beetje op om de klauw los te maken en trim voorzichtig.

Het kan een paar sessies duren om alle klauwen van je kat te krijgen, vooral als het de eerste keer is. De meeste katten hebben om de vier weken een klauwbehandeling nodig. Als je kat weigert u die nagels te laten knippen, moet u waarschijnlijk de experts inschakelen via je dierenarts of trimmer.

Nu je hebt geleerd waarom katten krabben, kun je ze helpen hun natuurlijke kattengedrag te volgen en je meubels te redden. Van welke kattenkrabbers zal je kat houden?

Deel dit artikel via: