Benzine-aangedreven versus elektrische auto’s: welke is sneller?

Je staat voor het rode licht en de man naast je laat zijn motor draaien. Je lacht echter in jezelf, omdat hij duidelijk niet merkt dat je in een Tesla Model S rijdt. Het licht springt op groen, je trapt het pedaal zo diep mogelijk in en laat hem in het stof achter. Dag, Mario!

De strekking van het verhaal is dat wanneer je zo snel mogelijk van nul naar 100 km/u wilt gaan, een elektrische auto de juiste keuze is. Verrast? Dat gold ook voor de man bij het rode licht in het leuk verzonnen verhaal. Ondanks dat benzine auto’s over het algemeen niet sneller kunnen optrekken dan elektrische auto’s kunnen deze echter nog steeds hogere topsnelheden behalen. Dus wat is het belangrijkste verschil tussen de twee auto’s? Het verschil zit meestal in de transmissie, of het ontbreken daarvan.

Vlug versus snel

Ten eerste, in algemene raceterminologie, betekent “vlug” hoe lang het duurt om van punt A naar punt B te komen, terwijl “snel” de topsnelheid betekent die een voertuig bereikt. Bij dragracen bijvoorbeeld, haalt het snellere voertuig de hogere snelheid in de loop van de race, maar het vluggere voertuig komt als eerste over de finish.

Elektrische auto’s kunnen vlugger zijn dan auto’s op benzine, maar EV’s zijn nog niet in staat om sneller te gaan. Ons kleine nul tot 100 scenario is daar een goed voorbeeld van. Benzineauto’s hebben een prestatievoordeel wanneer die topsnelheden voor langere tijd worden aangehouden.

In een Fortune-artikel uit 2015 stond voormalig Tesla-ingenieur Dustin Grace, die een goed overzicht gaf. Elektrische voertuigen genereren veel meer koppel dan voertuigen op gas, wat belangrijk is omdat koppel het voertuig voortdrijft. Bovendien elimineert de motor van een elektrische auto de noodzaak van een traditionele transmissie in veel moderne ontwerpen. Het vermogen gaat rechtstreeks naar de wielen voor onmiddellijke acceleratie, waardoor EV’s sneller starten.

In een benzine auto moet de motor het vermogen eerst naar de transmissie leiden en vervolgens naar de wielen (de componenten die gezamenlijk bekend staan als de “aandrijflijn” of “aandrijflijn”). Dit proces duurt langer en verspilt cruciaal nul tot 60 potentieel. Een deel van het vermogen dat door de motor wordt gecreëerd – meestal ongeveer 15 procent – wordt ook verspild aan het reizen door de aandrijflijn, ook wel aandrijflijnverlies genoemd.

Efficiëntie is gelijk aan paardenkracht

Als je een elektrische auto en een benzineauto met hetzelfde vermogen vergelijkt, kan de elektrische auto ook veel meer van zijn pk’s gebruiken. Dat komt omdat EV’s minder bewegende delen hebben, zodat ze efficiënter kunnen werken. (Efficiëntie is niet strikt gebaseerd op het brandstofverbruik; de snelheid en wendbaarheid van het voertuig worden ook beïnvloed.) Dit maakt elektrische auto’s ook goedkoper om in de loop van de tijd te rijden door de onderhoudskosten van de motor te verlagen.

Het onmiddellijke koppel en de vereenvoudigde aandrijflijn zijn de twee factoren die een elektrisch voertuig in staat stellen om veel sneller op te stijgen vanaf stilstand dan een gasvoertuig met vergelijkbare vermogensspecificaties. Zo halen Tesla en andere elektrische supercars nul tot 60 keer van slechts twee of drie seconden.

Tesla geeft geen pk’s, maar Road and Track gebruikte een machine die een dynamometer wordt genoemd om een ​​topmodel S P100D uit 2017 te testen met de Ludicrous Speed-upgrade. Ze kregen een aflezing van 588 pk aan de wielen (wat opnieuw iets minder is dan het zou zijn als het bij de motor zou worden getest).

Toen Motor Trend in 2017 de Tesla Model S P100D op de weg testte, had het tijdschrift nog nooit een run van nul tot 60 in minder dan 2,3 seconden gezien. Maar de Tesla kwam binnen op 2,275 seconden, wat hem destijds het snelste productievoertuig ooit maakte. Maar, zoals Frank Markus van Motor Trend uitlegde, als die Tesla zou racen tegen een Ferrari LaFerrari, Porsche 918 of McLaren P1, zouden die drie supercars op gas de Tesla inhalen en binnen enkele seconden vooruit rijden.

Als Ferrari of McLaren een beetje buiten je budget valt, heeft een benzine auto zoals de 2019 Dodge Challenger SRT Hellcat, met zijn 840 pk sterke 6,2-liter V8-motor, een topsnelheid van 326,6 km/u en een nul tot 60 tijd van 3,4 seconden.
Porsche 918 Spyder
Als je het opneemt tegen een supercar op gas zoals deze Porsche 918 Spyder, zou een EV als de Tesla Roadster bij de start winnen, maar de Porsche zou binnen enkele seconden vooruitkomen.
Porsche

Het transmissie-nadeel:

In termen van nul tot 60 keer hebben elektrische auto’s momenteel het grote voordeel. De EV-industrie realiseert zich echter dat hun auto’s die prestaties op de lange termijn moeten volhouden, wat ons terugvoert naar de transmissie.

Ondanks al het enthousiasme over de prestaties en efficiëntie van EV’s dankzij het ontbreken van een traditionele transmissie, werken sommige ingenieurs aan nieuwe transmissieontwerpen specifiek voor elektrische auto’s. Dat komt omdat het ontbreken ervan de topsnelheid van de EV langzamer houdt dan anders het geval zou zijn.

Een goed ontworpen transmissie, specifiek voor een EV, zou fungeren als een soort tussenpersoon om de vermogensafgifte van de auto en het batterijbereik te helpen beheren. Dit zou het mogelijk maken om langere tijd met hogere snelheden te rijden en toch minder energie te verspillen. Over het algemeen bereiken de batterijen van elektrische auto’s een maximum van ongeveer 250 tot 310 mijl (402 tot 498 kilometer), maar een geavanceerd transmissieontwerp zou dat bereik kunnen vergroten. De sleutel is om het simpel te houden en alleen voldoende in te grijpen om de auto even goed te maken bij hoge snelheden als bij lage snelheden.

Volgens The Drive zijn er aanwijzingen dat Tesla werkt aan een nieuwe elektrische transmissie, dankzij een verwachte 1,9 seconde nul tot 60 tijd voor de aanstaande Tesla Roadster. Maar voorlopig zal de 2,3-seconde Model S het moeten doen.

Deel dit artikel via: