12 geweldige toepassingen voor WD-40

Heb jij ook weleens last gehad van piepende en krakende deuren? Dan zul je hoogstwaarschijnlijk één ding gemeen hebben met andere klussers: een voorliefde voor WD-40. De WD-40 is een smeermiddel, ontvetter en roestverwijderaar die meestal wordt geleverd in een blauw-gele spuitbus met een rood stro-mondstuk.

WD-40 werd in 1953 gecreëerd door Norman Larsen als werknemer van de nieuw gevormde Rocket Chemical Company. Het is speciaal geproduceerd voor gebruik in de lucht- en ruimtevaartindustrie. De WD in de naam van het product staat voor Water Displacement (waterverplaatsing), terwijl de 40 werd toegevoegd omdat het bedrijf pas na 40 pogingen de formule wist te perfectioneren. Lucht- en ruimtevaartaannemer Convair was de eerste die WD-40 in gebruik nam door het op de buitenkant van de Atlas raket aan te brengen als bescherming tegen roest en corrosie.

Een paar jaar later toen werknemers het product regelmatig naar huis smokkelden voor persoonlijk gebruik, begon het bedrijf WD-40 ook aan consumenten te verkopen. In 1969 besloot Rocket Chemical Company zichzelf te hernoemen naar de WD-40 Company Inc. Vandaag de dag wordt de originele WD-40 nog steeds gebruikt, hoewel het bedrijf ook productvarianten verkoopt zoals WD-40 BIKE, een productlijn gericht op fietsonderhoud.

Enkele van de meest populaire toepassingen van WD-40 zijn schoonmaken van gereedschap, verhelpen van piepende scharnieren, insmeren van plakkerige laden of wielen en voorkoming van roest. In de loop van tijd zijn bij het bedrijf meer dan 2.000 manieren gemeld waarvoor het product gebruikt kan worden. Een complete lijst met 2000 toepassingen kun je hier bekijken.

In dit artikel zullen wij ons beperken tot enkel 12 toepassingen.

 1. Sieraden ontwarren. Spuit een beetje WD-40 op je verwarde ketting of armbandketting en je zou hem in een mum van tijd recht moeten kunnen trekken.
 2. Krijt verwijderen van meerdere oppervlakken. Geen zorgen als je peuter een ongeremde, ontluikende artiest is. WD-40 kan met succes kleurpotloden wissen van allerlei oppervlakken waaronder behang, tapijt, rotswanden, schoolborden, meubelen van samengeperst hout, glas en stoffering.
 3. Was verwijderen uit kaarsenhouders. Je steekt wat kaarsen aan voor een romantisch diner, om later te ontdekken dat de was over de kandelaar drupte. Het afschrapen werkt niet zo goed, evenmin als het plaatsen van de kandelaar in de vriezer, een veronderstelde wasverwijderende hack. Maar spuit wat WD-40 op de was, en het is een makkie om het eraf te krijgen. Fans melden ook dat je een beetje in je kandelaars kunt spuiten om te voorkomen dat de kaarsen blijven plakken, plus WD-40 gebruiken om kaarsroet te verwijderen en koperen kandelaars te polijsten.
 4. Kauwgom verwijderen. Als de kinderen kauwgom in hun haar krijgen, verwijdert een klein beetje WD-40 het in een mum van tijd. (En het is een stuk minder rommelig dan het gebruik van pindakaas.) Zorg ervoor dat je het haar van je kind daarna grondig uitspoelt. WD-40 verwijdert ook gemakkelijk kauwgom van de onderkant van je schoen.
 5. Tape en stickerresten verwijderen. U hoeft zich nooit meer zorgen te maken over het plakken van een State Park-sticker op je voorruit. WD-40 helpt je bij het verwijderen van de sticker en het verwijderen van de plakkerige resten die achterblijven. Idem voor cellofaan tape. Spuit wat op, laat het een paar minuten intrekken en veeg het dan af.
 6. Je auto schoonmaken. Heb je er een hekel aan om thuis te komen van een zomervakantie en de bumper, grill en voorruit van je auto bedekt te zien met dode insecten? Een paar stoten WD-40 en je kunt ze gemakkelijk wegvegen. Daarnaast kun je de spray gebruiken om normaal vuil, teer en verf te verwijderen (als bijvoorbeeld een auto je opzij veegt). Het beste van alles is dat het de verfbeurt van je auto zelf niet verpest.
 7. Het verwijderen van verschillende vlekken. Heb je inktvlekken op je tapijt of spijkerbroek? WD-40 zal ze verwijderen. Deze magische spray verwijdert ook lippenstift-, koffie-, thee-, bessen- en tomatenvlekken, kalkvlekken in je toiletpot en haarverf in je handdoeken.
 8. Hardwatervlekken verwijderen. Het is zo vervelend als je harde water lelijke plekken achterlaat op je douchedeur of servies, of porselein, tegels en metalen oppervlakken. Maar spritz een beetje WD-40 op die plekken, en je zult ze gemakkelijk kunnen wegvegen. Als je de spray op borden gebruikt, zorg er dan voor dat je ze grondig wast voordat je ze gebruikt.
 9. Ritsen losmaken. Vastgelopen ritsen kunnen zo frustrerend zijn. Probeer een klein beetje WD-40 voordat je het item weggooit of het mogelijk verpest terwijl je worstelt om de rits los te maken. Vaak is dat alles wat je hoeft te doen.
 10. Insecten op afstand houden. Haat spinnen? Spuit wat WD-40 op je vensterbanken, deurkozijnen of waar ze ook maar proberen je huis binnen te komen. Dit zal helpen om de spinnen – en andere insecten – buiten te houden. Tuinders, een royale coating over je draadkooien voor tomatenplanten zal ook insecten op afstand houden.
 11. Glans geven aan kunstplanten. Als je kunstmatige kamerplanten er stoffig en moe uitzien, kun je ze opspuiten door de bladeren en soortgelijk gebladerte af te vegen met wat WD-40.
 12. Helpen met verfklussen. Als het tijd is om te schilderen, bedek dan eventuele deurknoppen in de buurt met het speciale Multi-Use Product van WD-40, en eventuele verfdruppels zullen niet hechten. Bovendien verwijdert WD-40 verf van tegelvloeren, helpt het om gesloten verfblikdeksels te openen en hydrateert het de borstelharen opnieuw.

Hoewel WD-40 duidelijk een veelzijdig en waardevol product is, moet je er rekening mee houden dat het ontvlambaar is.

Deel dit artikel via: